Yıldızlararası Filmdeki Uzay Aracının İlerlemeyi Döndürmesine Ne Sebep Oldu?
Aslında oldukça kolay ancak filmi izlerken bu detayı düşünmemiş olabilirsiniz. Sonuçta sinemada dikkat çeken detayların sayısı oldukça fazlaydı.
sorunun cevabı formül vermek yerine Kolay bir dille ve örneklerle “bir çocuğa anlatır gibi” vereceğiz. Nedenini çabucak anlayacaksınız.
Halkalı araç kendi etrafında dönerek yapay bir yer çekimi oluşturuyor. Bunu merkezkaç kuvveti ile yapar.
Bu yapay yerçekimi olmasaydı, Cooper ve ekibi bu durumda rahat bir şekilde ayakta duramazdı.
Uluslararası Uzay İstasyonundaki astronotlar gibi İleri doğru süzülmeleri gerekirdi.
Yerçekimi faktörü ortadan kalktığında süzülmek zorunda kaldılar.
Diğer araçta yapay yerçekimi yoktu.
Peki bu yapay yer çekimi nasıl oluyor?
Çok uzun uzay yolculukları sırasında astronotlar yer çekiminin olmamasından kaynaklanmaktadır. Kas ve kemik kaybederler.Çekim bu haldeyken sinemadaki ekip bundan etkilenmesin diye yaratıldı ve bunu yapmanın en kolay yolu uzay aracının bu formda dönmesi.
Merkezkaç kuvveti sayesinde uzay aracının içinde ne varsa arabaya yapışıyor,yani uzayda bir ölçeğe sahip olabilirler.
Basit bir örnekle durumu daha anlaşılır hale getirelim:
Su dolu bir kovaKovayı bu şekilde çevirdiğinizde içindeki suyun dökülmemesinin sebebi de yine aynı fizik kanununa dayanmaktadır.
Bu dönme hareketi tarafından üretilen kuvvet “merkezkaç kuvveti” Olarak da adlandırılır. Döndürme hızı ne kadar hızlı olursa, bu “yerçekimi” hissi o kadar güçlü olur.
Bu kuvvet, dönme hızına ve dönüş dairesinin yarıçapına bağlıdır. Yani, sıkma hızı arttıkça veya dönüş dairesinin yarıçapı ne kadar büyüksemerkezkaç kuvveti de artar.
Örneğin bir araba viraj alırken, Arabanın dışında gerçek bir güç hissedilir. Bu, bir tür merkezkaç kuvveti etkisi yaratır. Bu kuvvetin hissi yerçekimini taklit edebilir, bu nedenle uzay araçlarındaki yerçekimi simülasyonlarında sıklıkla kullanılır.
Bir dizi modülden oluşan dayanıklılık, daha hızlı dönüyorsa,özellikle de bu dönüşten kaynaklanan artan merkezkaç kuvveti nedeniyle tasarımının sınırlarını aşıyorsa. yıkar.
Ayrıca çok hızlı dönen bir araç, astronotların hareket etmesine ve işlerini yapmalarını zorlaştırır. Fizyolojik olarak da rahatsız olmalarına neden olur. Bu sebeplerden dolayı uzay aracının dönüş hızı optimum seviyede tutulmaktadır.
Benzer bir durumu 2001: A Space Odyssey’de görmüştük.
Böylece içerideki insanlarSerbestçe hareket edebiliyordu.
Peki bu filmleri izlerken Newton’un 1. Yasası kimin aklına geldi?