Bingöl halkının tek sesi vardı: Bingöl’ü afet bölgesi ilan edin!
Bingöl Güncel TV / BİNGÖL (İGFA) –Olası bir deprem öncesi alınması gereken önlemlerin masaya yatırıldığı toplantıya Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay, Meclis Başkanı Doğan Koç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsa Gülgür, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
BINTSO Yürütme Kurulu Başkanı Kadir Çintay, Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesi için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan takviye istedi.
Bingöl’ün Hayata Etkisi Olan Afet Bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirten Çintay, “Bingöl, konum itibariyle Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu fay hatlarının kesişme noktasıdır. Ayrıca deprem yaşayan 10’a yakın ilimizin bulunduğu ilimizde yüzlerce hatta binlerce depremzedeyi ağırlıyoruz. Olası bir beyin sarsıntısı için önceden önlem almak gerekir. İlimizin hasar durumu bir an önce tespit edilerek gerekli tedbirler alınmalıdır. İl olarak bu konuda ortak hareket etmemiz gerekiyor. Cumhuriyet tarihinden bu yana ilimiz genelinde 6 ölümcül deprem meydana gelmiş ve bu depremlerde toplam 1.538 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Afetler nedeniyle vatandaşlarımızın hayatını kaybetmesine neden olmayacak, şehrimizin yıkılmayacağı ve bu acıları bir daha yaşamamıza neden olmayacak sağlam yapılar olmalıdır. Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası olarak her zaman vatandaşlarımız ve şehrimiz için her türlü sorumluluğu üstleneceğiz” dedi.
TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR
Toplantının ardından Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamada alınan kararlar paylaşıldı.
– İlimizin Genel Hayatı Etkileyen Afet Bölgesi ilan edilmesi ve mücbir sebep kapsamına alınması için taleplerin ilgili mercilere iletilmesi.
– İlimizin yapı stokunun belirlenmesi için İnşaat Mühendisleri Odası ile koordineli olarak çalışmak.
-Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından sarsıntı riski yüksek olan ilimizde mevcut yapılar incelenerek teknik rapor hazırlanması.
-İlimizdeki ağır veya orta hasarlı yapıların derhal tahliye edilerek yerine depreme dayanıklı binaların yapılması.
-İlimizde bina altındaki işyerlerinin denetlenmesi, kolon kesilmesi durumunda gerekli yaptırımların uygulanması.
-Tüm sivil toplum kuruluşları tarafından arama kurtarma ekiplerinin oluşturulması.
-İlimizdeki arama kurtarma gruplarına ulaşım araçları, teknik donanım ve gerekli uygulamalı eğitimlerin sağlanması.
– İlimiz genelinde “Afet Farkındalık” eğitimleri düzenlemek, kamu spotlarını yapmak ve topluma kabulü için gerekli basılı ve dijital görsel çalışmaları yapmak.
-Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde ilimizde AFAD ve istekli arama kurtarma ekipleri ile “Durum Değerlendirme ve Eylem Planlama Toplantısı” düzenlenmesi.
-Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerle Afet Planlama Kent Konseyi’nin kurulması.
-İlimizde kentsel dönüşüm projelerinin başlatılması için gerekli çalışmaların yapılması.